← Takaisin
- Ideat ja ilmiöt
- Työn Osaajat -blogi
- Kuusi vinkkiä työnantajille soittamiseen
Kuusi vinkkiä työnantajille soittamiseen
Työn Osaajat -blogi, 19.6.2017
Se on hirveää! En mä millään uskalla soittaa ihan tuntemattomalle. Mitä mä sanon? Onko se työnantajalle soittaminen ihan välttämätöntä? Jos mä vaan laitan suoraan hakemuksen menemään.
Kuulostaa varmasti tutulta tunteelta. Pelkkä ajatus puhelimeen tarttumisesta ja soittamisesta ennestään tuntemattomalle työnantajalle piilotyöpaikasta hirvittää. Hiki alkaa kohota otsalle, ja heti tulee mieleen monta seikkaa, jotka voivat mennä pieleen. Osassa puheluista, joita soitat, todennäköisesti meneekin.
Mutta, mitä sitten? Et ole etsimässä 20 vaan ainoastaan yhtä työpaikkaa. Ja vain tekemällä voit oppia paremmaksi.
Puhelinsoitto on paikka erottautua ja jäädä mieleen
Soittaminen työnantajalle ei suinkaan ole pakollista työnhaussa, mutta auttaa ja parantaa mahdollisuuksia saada SE työpaikka, josta haaveilet. Soittamalla annat itsestäsi aktiivisen ja motivoituneen kuvan. Olet se henkilö, joka on uskaltanut tarttua puhelimeen. Uskomus, jonka mukaan kaikki työnhakijat soittavat työnantajille joten en viitsi häiritä, istuu syvässä. Aika harva kuitenkaan soittaa työnantajalle. Tämä vaikuttaa suoraan siihen, että soittamalla voit myös erottautua joukosta paremmin. Jos et ole taittajanero tai mestarikirjoittaja, soittamalla voit kompensoida näitä. Tai jos oletkin, mahtava hakemuksesi luetaan todennäköisemmin soitettuasi.
Lisäksi saat arvokasta tietoa yrityksestä. Kuvittele laittavasi CV ja hakemus 20 työpaikkaan, joissa joko ei ole avointa tehtävää tai on. Todennäköisesti kirjoittaminen vie noin 10-20 päivää riippuen siitä, kuinka paljon muutat asiakirjojasi jokaiseen paikkaan. Soittamalla työpaikkoihin jo ennen hakemuksen kirjoittamista saat nopeasti tiedon siitä, onko heillä ensinnäkään rekrytointitarpeita. Voit myös kysellä heidän arvoistaan, toimintatavoistaan, henkilöstöpolitiikastaan ja tehtävän kannalta olennaisia asioita tai jotain muuta, joista on varmasti apua, kun kirjoitat hakemusta ja CV:tä kyseiseen paikkaan.
Näin se sujuu
Myynti, myös itsensä markkinointi työnantajille, ei ole 10 minuutin yksinpuhelu. Parhaaseen lopputulokseen pääset, kun annat työnantajan puhua mahdollisimman paljon. Tässä kuuden kohdan lista siitä, miten puhelun voi esimerkiksi rakentaa.
- Hei, olen Taija Työnhakija ja etsin uusia mahdollisuuksia urallani. Olisin kiinnostunut teidän yrityksestänne. Teillä onkin … (mikä sinua tässä yrityksessä kiinnostaa)! Olisiko sinulla nyt aikaa kertoa hieman lisää siitä?
- Olisi mielenkiintoista kuulla enemmän työskentelystä yrityksessänne. Minkälaisia tehtävänkuvia alani työntekijöillä on yrityksessänne?
- Kuulostaa hyvältä. Itselläni onkin paljon kokemusta nimenomaan kertomastanne tehtävästä. (Tähän lyhyt 15-30 sekunnin esittely itsestäsi)
- Olisiko teillä tarvetta tällä hetkellä tai seuraavan vuoden aikana osaavalle tekijälle?
- Mihin osoitteeseen voin laittaa hakemuksen ja CV:n?
- Kiitos paljon ajastanne. Soitan viimeistään kuukauden kuluttua kyselläkseni prosessin etenemisestä, mikäli teiltä päin ei ole kuulunut asiasta ennen sitä? Kiitos, hei!
Tämän ihmeellisempää se ei ole. Todennäköisesti kuitenkin puhutte paljon pidempään, kun pääsette vauhtiin.
Puhelut ovat opettavaisia – epäonnistua saa
Lopuksi vielä pari vinkkiä hikipisaroiden karkottamiseksi otsalta.
Voit ajatella, että sinulla on lupa täydellisesti epäonnistua ainakin puolessa puheluista. Koska epäonnistumisia tulee, aloita siitä työpaikasta, johon vähiten haluaisit ja etene sitä mieluisinta kohti. Opit paljon soittaessa! Kymmenes soitto on jo todella hyvä. Jos ensimmäinen työnantaja ei heti kutsu haastatteluun, voi kymmenes olla se, joka kutsuukin!
Voit myös seistä, hymyillä, seisoa supermiesasennossa ja pukeutua työvaatteisiin ollaksesi vakuuttavampi. Tärkeintä kuitenkin näiden sijaan on se, että olet oma mahtava itsesi ja osaat kertoa edes sen, että olet todella kiinnostunut työpaikasta. Kun tähän lisätään vielä vahva luotto omaan osaamiseen, hymyilevät kasvot ja innostunut mieli, ovat mahdollisuutesi jo hyvät.
Kiinnostus ja itseluottamus nimittäin kuuluvat työnantajalle asti, herättävät kiinnostuksen sinua kohtaan ja saavat uskomaan sinuun!
Kirjoittaja Emma on Spring Housen upea kouluttaja ja työhaunohjaaja Pirkanmaalla. Emman intohimoihin kuuluu ekologisuus ja kestävä kehitys.